Fortsätt till huvudinnehåll

PIANO








INTRODUKTION

Pianot har en många hundra år lång historia och ses som ett av de två grundläggande ackordinstrumenten i världen tillsammans med gitarr. 

Många av musikhistoriens mest betydelsefulla melodier har klinkats fram på piano.

Pianot är även ett instrument som är lätt att få en överblick över. De 5 svarta tillsammans med de 7 vita tangenterna är "alla toner som finns i hela världen" så om du behärskar en liten del av pianot så kan du spela väldigt mycket.

Många föredrar pianot att tänka musikteori på. Det är lättöverskådligt.

Det är även ett utmärkt instrumentet om du vill spela ackord och melodi samtidigt.













TIPS PÅ APPAR

Virtuoso
En app där du kan spela piano på t ex en iPad eller smartphone. 







TIPS PÅ INKÖP

Det finns flera olika slags pianon på marknaden. Alla heter inte piano. Här kommer en kort sammanfattning:

Piano
Ett akustiskt piano. Många vill slänga dem nu för tiden. Kolla på Blocket så kan du få ett gratis. De kostar dock ca 1500:- att stämma ca vartannat år. Ett akustiskt piano har naturligtvis ofta en mycket skönare ton och naturligare klang än alla elektriska kopior.

Flygel
De där jättestora svarta trälådorna med strängar i som har ett lock man kan öppna. De dyraste kan kosta många miljoner kronor att köpa. Ett ok begagnat kan man få för 5000:-

Synth
Ofta en mindre uppsättning tangenter men med desto fler rattar och knappar för att ändra och programmera ljudet. Räkna med några tusen för att det ska finnas en poäng med skruvandet.

Keyboard
Den vanligaste formen av "piano" som finns i ungdomars hem. För en tusenlapp kan du hitta de billigaste som är vettiga att köpa. För 3000:- får du en med bättre ljud och bättre samplingar. En sampling är det ljud som är programmerat att komma ur högtalarna när du trycker ned tangenten.

Stagepiano
Ett fullstort piano i en väldigt slimmad förpackning. Som namnet säger så är de lätta att ta med till en scen. Räkna med 3000:- för ett vettigt och 6000:- för ett bra.

Digitalt piano
Det man har hemma när man vuxit ifrån sin keyboard. Man flyttar inte ofta ett digitalt piano då det ofta är fastskruvade ben på det. Tänk dig att det är som ett piano, fast digitalt och aldrig behöver stämmas. Samma priser som ett stagepiano ungefär.







TIPS PÅ KLIPP

YouTube är en guldgruva om du vill lära dig spela piano. Det finns mängder av låtar. Sök på "Piano tutorial". Kolla nedan för ett exempel:



Många erbjuder också pianolektioner på nätet:










Populära inlägg i den här bloggen

LÅTAR

DRUMBEATS

MUSIKHISTORIA