Fortsätt till huvudinnehåll

MUSIKHISTORIA





MUSIKHISTORIA




Här hittar du det vi arbetar med inom musikhistoria.

Vi går igenom faktaområden tillsammans och under tiden tränar vi på att analysera och samtala om hur musikhistoriska händelser påverkat människor.

Det är viktigt att man försöker analysera den fakta som finns istället för att bara återberätta fakta eller skriva om fördomar. Att analysera fakta kan till exempel betyda att man försöker se samband mellan händelser (det här hände för att något annat hände innan), varför de hänt och att man kan jämföra med hur det ser ut idag eller vid ett annat tillfälle i historien.





Här nedan är de nedslag i musikhistorien vi arbetar med. Tycker du att något saknas? Hör gärna av dig :-)

Bilderna är till för att koppla samman en händelse med en bild. De bilder som inte har med musik att göra är till för att ge en bild av samhället.


-------------------------------------------------------------------------------

 Bild 1 av 10 
 2000-2018 






2018
AVICII dör
Avicii avslutar sitt liv efter en kort karriär där han (Tim Bergling) nått stjärnstatus över hela världen. Han orkar inte mer. Press och stress av musikerlivet gör att han väljer att ta livet av sig i staden Muscat i landet Oman. 
Diskussionsfråga: Hur tror du att du skulle påverkas av att bli lika känd som Avicii?




2006
Spotify lanseras
Svenska Spotify har tagit över hela världen. Företaget grundades 2006, smartphones kom 2007 och den tidigare CD-skivan är numera ett minne blott. Nu lyssnar vi på strömmad musik över nätet. Daniel Ek är VD.
Diskussionsfråga: Varför tror du att just Spotify tog över musiklyssnandet på webben?




2002
Beyoncé, R&B och Hip-Hop
Beyoncé, R&B och Hip-Hop regerar i världen. För första gången sedan Rock n´ Roll slog igenom på 1950-talet är de 10 främsta artisterna i världen mörkhyade. Rasismen inom musikbranschen har funnits länge och i början av 2000-talet är artister som Alicia Keys, Outkast, 50 cent och Beyoncé de mest hyllade.
Diskussionsfråga: Kan du komma på en musikhistorisk händelse som haft med rasism att göra?




2000
Napster delar musik på internet
Napster föds. Shawn Fanning startade Napster när han var 19 år. Det var en hemsida där han laddade upp musik som enskilda filer. Från hemsidan kunde vem som helst som hade internet ladda hem musiken. Det var såklart olagligt och han åkte i fängelse men han hade startat musiklyssning och delning över internet.
Diskussionsfråga: Tycker du man ska få dela musik gratis? Varför tycker du det?




Fler betydelsefulla låtar 2000-2018:

Missy Elliot - Get ur freak on (2001)
Eminem - Lose yourself (2002)
White stripes - Seven nation army (2003)
Outkast - Hey ya! (2003)
50 cent - In da club (2003)
Gnarls Barkley - Crazy (2006)
Amy Whinehouse - Rehab (2006)
Rihanna - Umberella (2007)
Robyn - Dancing on my own (2010)
Kendrick Lamar - Alright (2015)

-------------------------------------------------------------------------------

 Bild 2 av 10 
 1990-1999 






1996
Spice Girls slår igenom
Spice Girls och Simon Fuller samarbetar och det gör bandet världskänt. I en tid av många pojkband som t ex Backstreet Boys så stack Spice Girls ut. Simon Fuller bidrog med tänket att handplocka personer, sätta in dem i ett band och tjäna pengar på det. Han startade sedan tv-programmet Idol.
Diskussionsfråga: Hur viktig tror du "paketeringen" av musik är?



1993
Whitney Houstons "I will always love you"
När filmen Bodyguard kom med Kevin Costner och Whitney Houston i huvudrollerna blev det en stor succé och filmens viktigaste låt är än idag världens genom tiderna bäst säljande singel av en kvinnlig artist. Hon slog igenom på 1980-talet men den här låten var störst i hennes karriär. Den är skriven av countrystjärnan Dolly Parton. Whitney Houston dog 2011 efter långvarigt kokainmissbruk.
Diskussionsfråga: Finns det skillnader mellan kvinnor och män i musikbranschen? Vilka och varför?





1992
Nirvana och grunge
Nirvana blir världens största band inom en ny genre som heter grunge. Staden Seattle i USA är dominerande. 1994 tar frontmannen Kurt Cobain livet av sig med ett hagelgevär blott 27 år gammal. Han blir då medlem i den ökända 27 club som endast innehåller musiker som tar livet av sig när de är 27 år.
Diskussionsfråga: Varför tror du så många artister tar livet av sig eller knarkar?




1990
Roxette är på toppen av karriären
Per Gessle och Marie Fredriksson är duon Roxette som får hela fyra listettor i U.S.A.. De övriga från Sverige är Björn Skifs, ABBA och Ace of Base med var sin. Låten "It must have been love" var med i den populära filmen Pretty woman. Marie dog av en hjärntumör 2019. Per spelar fortfarande med hans svenska band Gyllene Tider.
Diskussionsfråga: Vad kännetecknar popmusik? Varför är det så många som lyssnar på det?




Fler betydelsefulla låtar 1990-1999:

Radiohead - Creep (1992)
Ace of Base - The sign (1992)
TLC - No scrubs (1992)
Beck - Loser (1993)
Green Day - Basket case (1994)
Weezer - Buddy Holly (1994)
Pulp - Common people (1995)
Oasis - Wonderwall (1995)
Dr Bombay - Calcutta (1998)
Backstreet Boys - I want it that way (1999)



-------------------------------------------------------------------------------


 Bild 3 av 10 
 1980-1989 





1988
Gangsterrap och N.W.A.
Rasismen i U.S.A. har påverkat musikhistorien mycket. N.W.A. är kanske ett av de tydligaste exemplen. Segregerade områden där många mörkhyade bosatt sig av olika anledningar gör att det skapas en kultur och musikstil som inte tidigare funnits. Det startade med beatbox, breakdance och rap och 1988 slog N.W.A. igenom med sina låtar om hur poliser och samhället behandlar mörkhyade. Framgången blev enorm.
Diskussionsfråga: Hur har segregationen (att människor med olika kultur lever åtskilt och inte samverkar) påverkat dig?






1987
Madonna slår igenom
Madonna var bland de första kvinnliga artisterna som blev riktigt stora. Musikvärlden hade dominerats av manliga artister men på sena 1980-talet sålde kvinnliga artister bra. De fick mycket speltid på MTV och Madonna var störst av dem alla. Hennes karriär håller i sig än idag men hon var störst på 1980- och 1990-talet.
Diskussionsfråga: Vilka köper och konsumerar mest musik tror du? Män eller kvinnor? Varför tror du det?




1985
Live Aid samlar in 1,5 miljarder kr till svältande barn i Afrika
När svältkatastrofer i Afrika (och främst Etiopien) sprids till många tv-apparater med hjälp av kabel-tv så försöker kändisvärlden inom musik samla in pengar genom att ge konserter utan ersättning för en betalande publik. Två enorma konserter i London och Philadelphia samlar in enorma summor pengar. Året innan spelade samma artistelit in låten "Do they know it´s Christmas?". 1985 spelar de in Michael Jackson och Lionel Ritchies låt "We are the world".
Diskussionsfråga: Skulle du ställa upp gratis om du var en världskänd artist? Om du svarar ja, hur ofta då tror du?




1983
Bonnie Tyler - Total eclipse of the heart
Låten blir Bonnie Tylers comeback efter hennes genombrott 1978 med låten "It's a heartache". Textraden "Once apon a time I was falling in love, now I'm only falling apart" med Bonnies raspiga stämma satte många tårar i rullning på 1980-talet. Total eclipse of the heart är Bonnies största hit genom hennes karriär.




1982
Michael Jacksons album Thriller
När Michael släpper sitt andra soloalbum 1982 så har han ny kaxig och tuff stil som världen aldrig tidigare sett. Han dansar en helt egen dansstil och sjunger på ett mycket ovanligt sätt. Succén är ett faktum och Thriller blir det mest sålda albumet genom alla tider med mer än 70 miljoner exemplar. Här startar Michaels ikonstatus som världens mest framgångsrika artist någonsin. Kändisskapet kantas av pedofilanklagelser, enormt påkostade musikvideos och giftermål med Elvis Presleys dotter Lisa Marie. 
Diskussionsfråga: Vari ligger Michaels storhet som artist enligt dig? Även om du inte tycker om honom personligen kan du tänka dig hur andra uppfattar honom.




CD-skivan kommer
När CD-skivan uppfinns förändrar den musiklyssnandet mycket. Innan fanns LP-skivan som är analog. CD-skivan är digital och det är en fil som spelas upp i högtalaren. Ljudet är klarare och renare men många tycker värmen i ljudet från LP-skivan gör att musiken låter "för perfekt". 17 år senare kommer Shawn Fanning med Napster på att man kan dela musiken via internet. CD-skivan gör också att det är lätt att gå omkring med musiken och lyssna utanför hemmet. Tidigare gjorde man bara det med kassettband.
Diskussionsfråga: Tycker du teknik har hjälpt eller förstört musiklyssnandet? Hör du att ljudet är "dåligt" i billiga hörlurar t ex?




1981
MTV (Music TeleVision) släpps
Innan MTV fanns det inget självklart ställe att spela upp musikvideos. Idag finns YouTube. Behovet av att få se sina idolers musikvideos var enormt och MTV blev en braksuccé. I och med att kabel-tv blev möjligt för många så hade många kanalen hemma och ungdomarna satt klistrade framför tjock-tv´n i väntan på sin favoritvideo (man kunde ju inte själv bestämma vilken video som skulle visas).
Diskussionsfråga: Hur har musikvideon påverkat musiken tror du?




1980
John Lennon mördas utanför sitt hem i New York
John Lennon var en levande legend 1980 och var otroligt känd efter sin tid i The Beatles som upplöstes 1970. John Lennon och hans fru Yoko Ono gjorde många politiska uttalanden och han var även framgångsrik med sin egna musik. Hans mest kända låt är "Imagine". Mordet begicks av ett fan som tyckte att Lennon hade fel i vissa politiska åsikter och att Lennon var "mot religion" bland annat.  
Diskussionsfråga: Vad finns det för "risker" med att vara en offentlig person?




Fler betydelsefulla låtar 1980-1989:

AC/DC - Back in black (1980)
Journey - Don't stop believing (1981)
Phil Collins - In the air tonight (1981)
The Clash - Should I stay or should I go (1982)
Culture club - Karma chameleon (1983)
Minor threat - Straight edge (1984)
Tears for fears - Shout (1985)
Beastie boys - Fight for your right (1986)
Bon Jovi - Living on a prayer (1986)
Metallica - Master of puppets (1986)

-------------------------------------------------------------------------------

 Bild 4 av 10 
 1970-1979 






1979
Michaels Jackson släpper sitt första album utan Jackson 5
Michael startade sin karriär som sångare i Jackson 5 där han var yngst. Bandet bestod av fem bröder som hade drillats hårt av sin pappa för att lära sig dansa, spela och sjunga. Michael hade sin första hit när han var 12 år och debuterade som artist när han var 4 år. Off the wall har sålts i över 20 miljoner exemplar och är en milstolpe eftersom det innebar slutet av Michaels tid i Motown records. 
Diskussionsfråga: Tror du Michael Jackson var glad eller ledsen över sin pappas hårda skola?




1978
Disco fever över hela världen
Disco är en dans- och musikstil som hade sin peak runt år 1978. Än idag dansar folk disco och elever i åk 6 arrangerar discon än idag. På 1970-talet blev discon enormt populär, bland annat med hjälp av filmen Saturday Night Fever. I filmen fick även bandet Bee Gees sitt genombrott och de ses än idag som ledande inom discogenren. 
Diskussionsfråga: Har du varit på disco? Hur och var dansar vuxna idag jämfört med sent 1970-tal?




1977
Punk går från underground till overground
Punken är och var ett sätt för en generation att ge fingret åt samhället och ta ställning mot etablissemanget. Man ville inte göra som alla andra, se ut som alla andra eller lyssna på samma discomusik som alla andra. Ännu mindre ville man vara känd och vara med på tv i kommersiella syften. Man ville spela rå, enkel musik med politiska texter och man försökte inte snygga till det. Punken blev otroligt populär (vilket de på ett sätt inte ville) och bandet Sex Pistols från England blev ledande. En mängd band har inspirerats av punken. Enkelt uttryckt kan man säga att hård och arg musik som finns än idag har sin grund i punken. Svenska exempel på punkband är Ebba Grön, KSMB, Asta Kask och De lyckliga kompisarna. Ytterligare exempel i världen är Ramones, Exploited och Misfits.
Diskussionsfråga: Har du gjort motstånd mot något och gått mot strömmen? Om ja, hur och varför? Om nej, varför inte tror du?




1975
Bob Marley från Jamaica spelar reggae
Musikstilen reggae sticker ut rejält från annan musik. På 1970-talet blev den populär över stora delar av jordklotet och Bob Marley var den starkast lysande stjärnan. Han tillhörde en religion som heter Rastafari vilket grovt kan förenklas i att man som afrikan har sin egna kropp som sitt afrikanska tempel. Det finns en afrikansk översättning av den europeiska Bibeln (The Holy Piby) och i den ser man Etiopien som det grundläggande landet istället för Israel. Bob Marley såg sin kropp som sitt tempel och när han fick cancer i tån och ombads amputera den så sa han nej, och dog 1981 (36 år). Han rökte även marijuana (som rastafaris gör i meditativt syfte) och blev en symbol för det globalt.
Diskussionsfråga: Skulle du hålla kvar vid dina religiösa värderingar trots att du skulle dö? Tycker du Bob Marley gjorde rätt?





1974
ABBA och Björn Skifs startar "Det svenska popundret" (2h18m20s in i klippet)
Sverige är världens bästa musikland. Vi producerar artister, låtskrivare och producenter som säljer sin musik över hela världen trots att vi bara är 10 miljoner invånare. Så har det grovt räknat varit ända sedan 6 april 1974 då två saker skedde samma dag. 1: ABBA vann Eurovision med Waterloo. 2: Björn Skifs blev första svenska artist på nr 1 i U.S.A. Sedan dess har vi haft världsartister, låtskrivare och producenter som t ex Roxette, Ace of Base, Europe, Robyn, Icona Pop, Swedish House Maffia, Avicii och Tove Lo. Vi har vunnit Eurovision vid sju tillfällen. 1974, 1986, 1994, 1999, 2012, 2015, 2023.
Diskussionsfråga: Varför tror du Sverige lyckats så bra? Kan det ha med demokrati, skolform, kreativitet, IT, självförtroende eller annat att göra?




1973
Kraftwerk gör musik elektroniskt
Musik har inte alltid kunnat tillverkas på datorer och med syntar. Förr i tiden spelade alla på instrument som gitarr, piano, bas och trummor! Idag kan man skriva en låt i en mobil och släppa för världens lyssnare med några klick. Kraftwerk från Tyskland var först med att slå igenom med elektronisk musik. Än idag inspireras många fortfarande av deras förmåga att "ändra" ljudet med hjälp av datorer och effekter så det låter datoriserat. 
Diskussionsfråga: Hur mycket musik idag tror du skulle kunnat göras utan datorer?




1970
Black Sabbath startar hårdrock
1970 släpper bandet Black Sabbath en platta som heter Black Sabbath. Första låten heter Black Sabbath. Hårdrock var född. Hårdrocken har haft en enorm påverkan på musik efter 1970. Band som AC/DC, Europe, Guns n´Roses, Led Zeppelin, Deep Purple, Mötley Crue, Motörhead, Kiss, Iron Maiden och Metallica är några av en mängd exempel på band som spelar hård musik. Musikstilen karakteriseras av skrikig sång, distade gitarrer, starka trummor och texter om våld, död och apokalypsen (jordens undergång).
Diskussionsfråga:  På 1980-talet trodde många föräldrar att barnen skulle bli satanister av att lyssna på hårdrock. 2020 tror många föräldrar att barnen får en dålig syn på droger och sexism av Hip-Hop. Vad tror du?




Fler betydelsefulla låtar 1970-1979:

Led Zeppelin - Stairway to heaven (1971)
Wings - Monkberry moon delight (1971)
Stevie Wonder - Superstition (1972)
Elton John - Rocket man (1972)
Steve Miller band - The Joker (1973)
Blue Swede - Hooked on a feeling (1974)
KC & the Sunshine band - That's the way (I like it) (1975)
Earth, Wind & Fire - September (1978)
Chic - Le Freak (1978)
Blondie - Heart of glass (1978)

-------------------------------------------------------------------------------

 Bild 5 av 10
 
 1960-1969 







1969
Woodstock, hippies och Jimi Hendrix
1960-talet var en politisk tid då mycket förändrades. De flesta var engagerade och tyckte något och främst unga vuxna som demonstrerade, lyssnade på musik, samlades i grupper och gick på festivaler. Den största gruppen kan vi förenklat kalla för hippies. Många av dem lyssnade på politisk anti-krigsmusik, hade utsvängda jeans, runda solbriller, rökte ofta cannabis, hade långt hår, var orakade och åkte omkring i folkvagnsbussar med egenmålade peacemärken. 1969 var deras peak då musikfestivalen Woodstock inträffade. Både Jimi Hendrix och Janis Joplin uppträdde. Båda dog året efter i sviterna av knarkande och blev då ökända medlemmar av 27 club. Woodstock var den största samlingen av människor någonsin då. 500 000 personer kom dit.
Diskussionsfråga: Hur är festivallivet och utbudet av festivaler idag? Har det förändrats genom åren tror du?




1967
Rolling Stone magazine börjar säljas
I en tid av otroligt mycket musik behövdes en samlingsplats där det stod om nya utgåvor, nya artister, skvaller, djupa reportage och inte minst foton på artisterna. Rolling Stone levererade och är än idag ett av världens största musikmagasin. Det fanns vid den här tiden inte tillräckligt bra distribution i TV för att nå alla som var intresserade av musik.
Diskussionsfråga: Hur får du reda på nyheter om musik idag jämfört med förr i tiden?




1964
Beatlemania - The Beatles tar över världen
Det är inte helt konstigt att säga att Beatles är världens största band genom tiderna. De sålde 1,3 miljarder skivor och hade 20 listettor i U.S.A. Den hysteri som rådde kring Beatles framträdanden (både live och i TV) var hysterisk och det kallades för "Beatlemania". I korta drag kan man sammanfatta Beatles karriär med att de startade 1960 men slog igenom först 1962. 1964 genomförde de sin första turné i U.S.A. 1966 slutade de turnera eftersom de inte hördes (!) då publiken var så vild och skrek och högtalarna var så dåliga. De började då spela in deras mest sålda album. 1970 splittrades de eftersom de var osams. 
Diskussionsfråga: Hur vanligt är det med band idag? Kan du nämna fem band? På 1960-talet var det vanligare med band än med soloartister.




1962
Phil Spector uppfinner "Wall of sound"
Tidigt 1960-tal så hade tekniken inte kommit så långt som idag. Att använda datorer i musiken fanns inte på kartan då en dator var lika stor som ett tonårsrum. Musiken som bland annat Elvis Presley gjort populär på 1960-talet bestod av få instrument och även ofta inspelat i mono (betyder 1) vilket betyder att alla instrument ligger mitt emellan öronen. Man kunde inte lägga t ex en gitarr i höger öra och ett piano i vänster öra. Phil Spector använde minst två uppsättningar av varje instrument vid inspelningarna och blev världsledande med sitt sound. När man sedan efter en tid kunde leverera musiken i stereo (man skickade två ljudkanaler) blev musiken episk. Han åkte fast för mord 2009 och skulle komma ut tidigast 2028 (vid 88 år). Men han dog 2021, 81 år gammal.
Diskussionsfråga: Kan du nämna en teknisk detalj som påverkat musikhistorien?





Fler betydelsefulla låtar 1960-1969:

Ben E King - Stand by me (1961)
Ray Charles - Hit the road Jack (1961)
The Kinks - You really got me (1964)
Bob Dylan - Like a rolling stone (1965)
The Who - My generation (1965)
The Rolling Stones - (I can't get no) Satisfaction (1965)
The Beach Boys - Good vibrations (1966)
Aretha Franklin - R.E.S.P.E.C.T. (1967)
Simon & Garfunkel - Mrs. Robinson (1968)

-------------------------------------------------------------------------------

 Bild 6 av 10
 
 1950-1959 






1959
Buddy Holly dör i en flygolycka 22 år gammal
Buddy Holly hade en kort men betydelsefull karriär. Hans låtar definierades av att använda två gitarrer, bas och trummor vilket inspirerade en mängd musiker efteråt. Han satte en standard för hur Rock n´Roll skulle se ut och låta. Bland annat genom att uppträda på Ed Sullivan show på TV. Han dog då hans band var ute på turné och planet kraschade. Senare i historein kom dagen att kallas "The day that music died" från Don McLeans låt "American pie" (1971)
Diskussionsfråga: Rock n´Roll är stort än idag. Varför det tror du?




1957
Elvis slår igenom stort
Elvis karriär startade genom att han som 19-årig lastbilschaufför ville spela in en skiva till hans mamma i present. Han gick in i en studio och producenten Sam Philips fick upp ögonen för honom. Hans karriär var i full gång ända tills hans död 1977 (42 år). Elvis ses än idag som The King of Rock n´Roll och hans avtryck i musikhistorien är enormt. Trots att han var extremt berömd under han livstid hade han inte en enda konsert i Europa. Några av hans mest kända låtar är "Suspicious minds", That's alright", "Jailhouse rock" och "In the ghetto".
Diskussionsfråga: Hur länge tror du Elvis kommer vara känd?




1956
Eurovision song contest går av stapeln för första gången
Idag är Eurovision song contest världens största och världens längs ihållande musiktävling med över 200 miljoner tittare år efter år. Bara i Sverige tittar ca 3 miljoner på finalen. Idén är fransk från början och fortfarande pratar man franska i sändningarna. Irland och Sverige har vunnit flest gånger med 7 bidrag var. Sveriges vinster: 1974 - ABBA, 1986 - Herreys, 1991 - Carola, 1999 - Charlotte Perelli, 2012 - Loreen, 2015 - Måns Zelmerlöv, 2023 - Loreen. Svenska Christer Björkman (en gång en egen vinnare av Mello) var länge chef över Melodifestivalen i Sverige. Nu har han försökt ta med idén till U.S.A. 2022 gick det ok, 2023 la det ner... 

Diskussionsfråga: Tittar du på ESC? Varför? Varför inte?




1954
Rock n´ Roll ser dagens ljus
Få musikgenrer har betytt så mycket för eftervärlden som Rock n´ Roll. Bill Haley and the Comets med "Rock around the clock" från 1954 ser många som starten av det hela. Låten var även titelspår i tv-serien "Gänget och jag". Låten inspirerade en hel generation ungdomar att ta egna kliv i sina liv och slå sig fria från föräldrarna. Ungdomskulturen och tonåringarna hade innan Rock n´ Roll varit en stillsam och sovande skara människor. På 1950-talet blev ungdomar en enormt viktig del i musikbranschen och sedan dess har ungdomar konsumerat mycket musik och många skivbolag har fokuserat på att marknadsföra sig mot ungdomar. Så är det till mångt och mycket än idag.

Diskussionsfråga: Konsumerar (bidrar ekonomiskt) du musik på något sätt?






1952
Hank Williams släpper sin sista singel (countrymusik)
Vad fanns det för musik innan Rock n´ Roll egentligen? Ja jazz, blues och inte minst country var omåttligt populärt och Hank Williams var den största countrystjärnan. Han dog i baksätet på en bil under en turné 1953 av läkemedelsförgiftning. Än idag är countrymusiken enormt stor i U.S.A. Många artister tjänar väldigt mycket pengar inom den genren eftersom de som konsumerar den typen av musik ofta har mycket pengar (idag). 
Diskussionsfråga: Countrymusik utövas mest av ljushyade personer. Varför är det så tror du? Finns det andra genrer som mest utövas av människor med annan hudfärg? Varför?




Fler betydelsefulla låtar 1950-1959:

Dean Martin - That's amore (1953)
Frank Sinatra - All of me (1954)
Glenn Miller - In the mood (1955)
The Platters - Only you (1955)
Little Richard - Tutti frutti (1955)
Fats Domino - Bluberry hill (1956)
Johnny Cash - I walk the line (1956)
Jerry Lee Lewis - Great balls of fire (1957)
Ritchie Valens - La bamba (1958)
Chuck Berry - Johnny B. Goode (1958)


-------------------------------------------------------------------------------

 Bild 7 av 10
 
 1900-1945 





1940
LP-skivan lanseras
Idag är det få som tänker på hur man lyssnade på musik förr i tiden. 1982 kom CD-skivan och decenniet innan var kassettens årtionde. Grovt räknat kan man säga att LP-skivan var som hetast 1967-1987 men den kom på 1940-talet och ersatte då de ömtåliga "stenkakorna" som man lyssnade på innan. LP-skivan gjorde att fler artister började tänka mer på "paketeringen" av sin musik och omslaget och inneromslaget (när man öppnade skivan) blev ett ytterligare ställe att framställa sin musik fast då konstnärligt.
Diskussionsfråga: Finns det omslag idag? Minns du något som du fastnat för?




1925
Radio börjar sändas
I januari 1925 sändes de första radiosignalerna i Sverige och man nådde 40 000 lyssnare på en gång. Otroligt många på den tiden! Man sände några timmar varje kväll och detta blev starten på den tid då man satte på radion för att lyssna på musik. Det skapades radioprogram som vid vissa tidpunkter spelade upp de senaste låtarna och folk satt som klistrade vid radioapparaterna eftersom de kanske inte hade någon grammofonspelare eller ägde just den skivan som var hetast för tillfället.
Diskussionsfråga: Lyssnar du på radio idag? Vilken kanal och varför?




1920
Elen kommer in i musiken
Idag är det en självklarhet att man kan spela på instrument som behöver el för att fungera men det fanns en tid då endast analoga instrument spelades på. På 1920-talet kom den första elgitarren och sedan dess är det historia. Idag kan man spela på elektriska kontrabasar, fioler och till och med mobiler. Den första musiken som började låta elektrisk var bluesen i Chicago. De använde elgitarrer och fick till ett helt nytt sound.
Diskussionsfråga: Finns det elektriska instrument som inte har en akustisk kopia?




Betydelsefulla låtar 1900-1949:

Scott Joplin - The Entertainer (1902)
The Original dixieland jazzband - Sensation rag (1918)
Cole Porter - Let's misbehave (1927)
Duke Ellington - Jubilee stomp (1928)
Louis Armstrong - When the saints go marching in (1938) 
Billie Holiday - Strange fruit (1939)
Judy Garland - Somewhere over the rainbow (1939)
Woody Guthrie - This land is your land (1940)
Bing Crosby - White Christmas (1942)
Nat King Cole - Autumn leaves (1945)


------------------------------------------------------------------------------------

 Bild 8 av 10
 
 1700-1880 





1880
Edvard och Nina Grieg
De var kusiner och gifta med varandra men det var inget konstigt på den tiden. Edvard Grieg var en tonsättare från Norge som har blivit känd för eftervärlden på grund av att han så tydligt skrev nationalromantisk musik. Hans musik präglades av fjäll, fjordar och vidder vilket man kan höra om man tänker på det (tycker jag). Hans mest kända verk är Peer Gynt (klippet ovan), Bergakungens sal och Ved Rondane. Griegs fru Nina var en framstående sångerska, sångpedagog och pianist. 
Diskussionsfråga: Finns det artister idag som skriver "nationalromantisk" musik där man tydligt kan höra vilket land det kommer ifrån?





1860
Slavarna i U.S.A. befrias 
För att vara exakt så skedde det 1865. Abraham Lincoln som var president vid tillfället bestämde att man inte längre fick ha slavar. Dock blev de mörkhyade inte välkomna in i samhället. De ansågs inte lika mycket värda och fick kämpa mer än 100 år till för att det ens skulle införas lagar att de hade samma rättigheter. Än idag ser många U.S.A. som ett mycket rasistiskt land där alla inte får samma chans att lyckas. Man kan också nämna att en grupp av människor som inte tyckte om att slavarna blev fria bildade en helt egen grupp som kallas (än idag) Ku Klux Klan. De bestod till viss del av uppsatta politiker, poliser och domare med flera som inte ville ge sig till känna då de lynchade mörkhyade som de anklagade för olika brott. De fria slavarna i U.S.A. ska efter befrielsen skapa blues och jazzmusik som ligger till grund för en stor del av den musik vi lyssnar på än idag.
Diskussionsfråga: Varför finns rasism?






1840
Frédérich Chopin smälter hjärtan med sitt pianospel
Än idag kan musik göra så att hjärtan smälter och publiken blir saliga av lycka och extas över vad de hör. Det är kanske mest pojkband som dansar och sjunger som har den effekten idag. På 1840-talet var pianot ett fantastiskt instrument som kunde spela med olika ljudstyrka beroende på hur hårt man spelade på tangenten. Tidigare fanns det bara cembalo att spela på. Chopin var en kändis när han levde och hans grav finns i Paris där han dog 1849 av tuberkulos. Dock så är hans hjärta (det riktiga alltså) begravt i Polen där han kom ifrån.
Diskussionsfråga: Varför tror du musik i högre grad än andra konstyttringar har förmåga att spela på hjärtats strängar?






1820

Beethoven
1770-1827. Ludwig van Beethoven ses som en av de största kompositörerna genom tiderna. Han förändrade hur vi skriver musik och hans arv lever kvar än i dag. En grov förenkling av hans verk kan förklaras genom att beskriva hans musik som mer ackordbaserad än tidigare. Man skrev mycket melodibaserad musik innan. Han var också en starkt bidragande orsak till att musiken började låta mer romantisk och mindre "kunglig", vilket också håller än idag. Han ses som den främsta kompositören under Romantiken ihop med Chopin.
Diskussionsfråga: Finns det någon låt där du reflekterat över ackorden?




1760
Mozart
1756-1791. Wolfgang Amadeus Mozart ses även han som en av de största kompositörerna genom tiderna. Han skrev över 600 verk under sin livstid som kantades av genialisk musik och nonchalans mot överklassen. Många musiker var mycket bildade och skrev avancerade stycken men Mozart hade örat att skriva enkla melodier som satte sig i folks huvuden. Hans musik spelas än idag i många sammanhang. Han ses som den främsta kompositören under Wienklassicismen.
Diskussionsfråga: Vet du någon annan musiker som varit nonchalant mot överklassen?



1760
Bellman skriver sånger och dikter i Stockholm
1740-1795. Carl Michael Bellman skrev Fredmans epistlar och Fredmans sånger. Hans verk ses som grunden till den svenska traditionen i både musik och lyrik. Många verk efteråt inspirerades av hur Bellman använde växlingar i berättandet och gav texten liv genom melodier.



1720
Bach "uppfinner" harmoniken
1685-1750. Johann Sebastian Bach var en otroligt begåvad organist. Kyrkans män hade makt i samhället och så gott som alla människor gick i kyrkan. I kyrkan fick de höra kyrklig musik som skulle framhäva Gud och Jesus och den främsta kompositören hette Bach. Han organiserade musik på ett helt nytt sätt och använde sig av tonarter på ett uttänkt sätt. Lite som att han organiserade hur musiken ska låta för att den ska låta bra. Han ses som den främsta kompositören under Barocken.



Fler betydelsefulla låtar 1700-1899:

Vivaldi - Four seasons (1723)
Händel - Sarabande (1732)
Haydn - Surprise (1791)
Schubert - Serenade (1826)
Vagner - Ride of the Valkyries (1851)
Verdi - La Traviata (1853)
Strauss - Emperor waltz (1889)

------------------------------------------------------------------------------------


 Bild 9 av 10
 
 1500-1680 






1640
Operahuset i Venedig
För att vara exakt så öppnade världens första offentliga operahus 1637. Det var öppet för allmänheten att besöka vilket var en stor nyhet eftersom endast adelsmän och kungligheter hade tillgång till "fin" musik innan. Musiken var från eran Barocken. Huset revs 1812.
Diskussionsfråga: Var går folk på konserter idag? 






1600
Män, kastrerade som pojkar, står på scenen
Att kastrera en liten pojke som var duktig på att sjunga var inget ovanligt på 1600-talet. Det var föräldrarna som tog beslutet att satsa på pojkens sångkarriär och det resulterade i utebliven pubertet samt att man t ex aldrig kan få egna barn. Om puberteten aldrig sker kommer personen inte komma i målbrottet.
Diskussionsfråga: Finns det androgyna (gränslös mellan man/kvinna) artister idag? 






1500
Triangelhandeln 
Koloniseringen bidrog till att skapa Triangelhandeln.

Från Europa till Afrika: 
Skeppade vapen och sprit.

Från Afrika till Nordamerika: 
Tillfångatog och skeppade slavar och naturtillgångar.

Från Nordamerika till Europa: 
Skeppade tobak och bomull.

Triangelhandeln resulterade i att afrikaner slavarbetade i Nordamerika under svåra förhållanden. När de till slut blev fria 1865 (av Abraham Lincoln) började de så sakteliga skapa bluesmusik som är en grundpelare i västerländsk musik än idag. 
Diskussionsfråga: Finns slaveri idag?




Fler betydelsefulla låtar 1500-1699:

Madellena Casulana - Morir non pui il mio cuore (1575)
Palestrina - Sicut servus (1608)
Pachelbel - Canon in D major (1680)

------------------------------------------------------------------------------------

 Bild 10 av 10 
 -13,7 mdr-1400 









800
Karl den Store inför musik på schemat

Ända sedan år 800 har det undervisats i musik. Karl bestämde att det ska vara slavar (lärarna) som ska undervisa eliten (eleverna) så att Karl kunde ha bättre kontroll över vad hans folk tyckte, kände och kunde. Slavarna kallades för "pedagoger". 
Han kopierade och spred skrifter via kyrkor, kloster, bibliotek och skolor. Det var inte bara i musik eleverna undervisades. De fick även lära sig skriva och räkna.
I filmen visas det hur tidstypiska kläder såg ut och hur tidstypisk dansmusik lät.
Medeltiden kallas för Medeltiden för att det är tiden mellan Antiken och Renässansen. Medeltiden är ca år 500 - år 1500.
Diskussionsfråga: Varför tror du just musikämnet hade så hög status förr i tiden och även är ett ämne i skolan än idag?





-1500
Världens första konsert ges i Egypten
I Egypten var man först med att ge offentliga konserter. Det var mestadels män som samlades och drack öl samtidigt som de tittade på magdans och lyssnade till orientalisk musik. I viss mån kanske det inte förändrats så mycket än till idag?
Diskussionsfråga:
Vilka värden finns i musik? Njuter du av musik på fler sätt än med öronen? Vilka och varför?




-40 000 
Världens första instrument
I Tyskland har man hittat världens äldsta instrument. En benflöjt som tillverkats av ett lårben av grottbjörn. Man kan inte spela på originalet men man har tillverkat kopior byggda efter de rester man hittat och kan gissa hur de verkligen lät. Lyssna och föreställ dig att leva på den tiden.
Diskussionsfråga: Vad tror du musik betydde för de som levde för så länge sedan?





Fler betydelsefulla låtar -13,7 mdr -1400:



------------------------------------------------------------------------------------





Populära inlägg i den här bloggen

LÅTAR

DRUMBEATS